Relația dintre jucători, oficiali și fani a născut un monstru care amenință tot mai acut fotbalul. Jucătorii ar face orice pentru respectul fanilor, oamenii din birouri le permit liderilor de galerii să aibă afaceri în stadioane, iar când ies în decor, ultrașii sunt conștienți că au spatele acoperit.
O imagine veche de patru ani de la un Steaua – Charleroi e oglinda perfectă a relației bizare dintre jucător și suporter. Un băiat în șlapi scapă din peluză și aleargă amenințător – în măsura în care o poate face un tip în papuci și cu haine portocalii – spre goalkeeperul belgienilor. Pumnul său ratează ținta, spre deosebire de cel al huliganului de la Ploiești, apoi începe goana înapoi spre peluză. Stewarzii trag să-l smulgă de pe gardurile ce despart tribunele de gazon, în timp ce fotbaliștii stau neclintiți și așteaptă ca totul să se liniștească. Pe teren apar brusc mai mulți ultrași, se creează un moment de panică, dar, în cele din urmă, cel de la care a pornit totul ajunge în mâinile jandarmilor.
Fotbalistul, bodyguard pentru ultras Aici e momentul în care, inexplicabil, intervine fotbalistul! Gabi Boștină o rupe la fugă înspre locul în care se află fanul și îl trage pe acesta din mâinile forțelor de ordine. Motivul e greu de înțeles de cei din afara fenomenului, dar e unul cât se poate de logic pentru cei din interior. „Jucătorii așa gândesc! Sunt conștienți că prin astfel de gesturi imaginea lor în rândul galeriei e una bună și că, în cazul unor evoluții mai slabe, vor fi scutiți de înjurături. Ar face orice pentru a le face pe plac fanilor”, suna explicația oamenilor implicați în fotbal. Întâmplarea nu e singulară: fularele umplute cu torțe aruncate de jucătorii dinamoviști în galerie la meciul cu Steaua sau gesturile făcute de Surdu sau Nicoliță care aruncau înapoi în tribună obiectele azvârlite de suporteri pe teren sunt câteva exemple. Însuși șeful LPF recunoștea ieri problema: „Cei de la Dinamo îi ascund pe huligani!”
Lideri de galerie afaceriști… Dacă fotbaliștii îi protejează pe suporteri, oficialii cluburilor au alte metode de a-și apropia peluza. La ei, simpatia nu se câștigă, ci e dobândită prin favoruri financiare. Șefilor de galerii le sunt permise mici afaceri în interiorul stadionului, acolo unde controlează standurile cu răcoritoare sau fast-food. La Petrolul – ce coincidență! – sunt zvonuri că unii membri ai galeriei ar figura chiar ca angajați ai clubului în diferite departamente. În Argentina se merge și mai departe! Cei mai influenți dintre fani primesc cote din transferurile jucătorilor sau procente din salariile acestora. Totul pentru o relație cât mai bună a oamenilor cu bani care susțin echipele cu cei care controlează peluzele.
…sau lideri de galerie cumpărați O altă metodă a conducătorilor de a atrage suporterii de partea lor e cea a plăților directe către unii șefi ai fanilor. De-a lungul timpului, la fiecare club mare din România, dar mai ales din București, dinspre peluză s-au scurs informații despre aceste practici. Legăturile dintre patroni și ultrași sunt cunoscute, vestea nu vine acum ca un element de noutate, ci e doar un alt exemplu elocvent al unei complicități bolnave, al cărui rod a atacat duminică fotbalul în cel mai brutal mod!
Intri pe teren, ai dosar penal De mai bine de un an, proiectul de modificare a Legii 4 privind combaterea violenței în timpul competițiilor sportive e sufocat de birocrație. Una dintre schimbările de bază a fost propusă de Cătălin Ciubotă, avocatul LPF, și se referă direct la invazia spectatorilor pe terenul de fotbal. „Orice fel de abatere de acest gen e considerată infracțiune penală, chiar dacă nu implică niciun act de violență! Acum, după aceste întâmplări, s-ar impune o ordonanță de urgență și în 30 de zile prevederea să fie aplicabilă”, a explicat avocatul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER